Bezlepkové potraviny


Pohanka

Pohanka

V poslední době získává čím dál větší oblibu. Je významným zdrojem rutinu - látky, která pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Mezi další pozitiva pohanky patří zvýšený obsah bílkovin, velké množství vlákniny, řada minerálních látek (jako např. draslík, fosfor, vápník, železo, selen) a vitaminy skupiny B. Pohanka je bezlepková potravina, proto je vhodná i pro celiaky. Využívá se jako příloha, vločky do cereálních směsí, lámanka či pukance.

Nutriční hodnoty ve 100 g: 1 332 kJ, 11,5 % bílkovin, 65 % sacharidů, 2,3 % tuků.


Jáhly – loupané proso

Jáhly

Proso je označované jako pseudoobilnina. Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu, dostatek vlákniny, řadu minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek) a vitamíny skupiny B. Patří mezi bezlepkovou potravinu.
Z jáhel je výborná kaše, která je vhodná ke snídani posypaná voňavou skořicí. Jáhly je nutné před uvařením propláchnout pod horkou vodou, aby se zbavily hořké chuti.

Nutriční hodnoty ve 100 g: 1 530 kJ, 10,2 % bílkovin, 68,2 % sacharidů, 4,3 % tuků.


Quinoa - merlík čilský

Merlík čilský

Tato kulturní plodina začíná pomalu nacházet své místo a uplatnění. Má vysokou nutriční hodnotu. Je kvalitním zdrojem vlákniny, minerálů, některých vitamínů, např. thiaminu, kyseliny listové a beta-karotenu. Má vysoký obsah bílkovin, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Snadno a rychle se upravuje.
Využívá se do salátů, na zahuštění polévek, na sladké kaše, je velmi dobrá zapečená se zeleninou.

Nutriční hodnoty ve 100 g: 1 539 kJ, 14,1 % bílkovin, 64,2 % sacharidů, 6,1 % tuků.


Amaranth – laskavec

Amaranth-laskavec

Tato rostlina byla ceněna pro své výživové vlastnosti a začíná se opět vracet do našeho povědomí. Obsahuje velké množství bílkovin a esenciální aminokyselinu lysin, které ostatní obiloviny téměř postrádají. Má vysoký obsah vlákniny, minerálních látek (železo, vápník, hořčík) a kyseliny listové.
Z amarantu je dobrá kaše a používá se jako příloha do rizota.

Nutriční hodnoty ve 100g: 1 553 KJ, 13,6 % bílkovin, 65,3 % sacharidů, 7 % tuků.



Zpět