Polévky - zdravé, chutné, levné a rychlé


Červená čočková polévka

Polévka z červené čočky

50 g červené čočky, 10 dkg pórku, 20 g másla, 1 stroužek česneku, ½ l zeleninového vývaru, 1 kávová lžička sušené majoránky, 1 kávová lžička nasekané petrželky, sůl.
POSTUP:
Čočku propláchneme, dáme do vody a vaříme do měkka. Na másle zpěníme pórek, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, zalijeme vývarem a přidáme uvařenou čočku, osolíme, krátce vše povaříme a servírujeme posypanou čerstvou petrželkou.

Mrkvová polévka

2 větší mrkve, 1 cibule nebo šalotka, ½ l zeleninového vývaru, 1 kávová lžička másla, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, pepř, sůl, trochu citronové šťávy, 1 polévková lžíce zakysané smetany, dýňový olej.
POSTUP:
Očištěnou mrkev nakrájíme na kousky a zpěníme s cibulkou na másle, přidáme zeleninový vývar a vaříme do měkka. Uvařenou polévku rozmixujeme a dochutíme muškátovým oříškem nebo pepřem a solí. Přidáme trochu citronové šťávy, posypeme petrželkou a zakápneme dýňovým olejem.

Dýňová polévka Hokkaidó

1 středně velkou dýni Hokkaidó, 1 cibule, 20 g másla, ½ lžičky kurkumy, 1 polévková lžíce citronové šťávy.
POSTUP:
Na másle zpěníme cibulku společně s umytou neoloupanou na kousky pokrájenou dýní, zalijeme vroucí vodou a vše povaříme do změknutí. Z polévky vyndáme pár kousků uvařené dýně a polévku rozmixujeme. Do polévky přidáme kousky uvařené dýně, dochutíme kurkumou, solí, citronovou šťávou a ozdobíme čerstvou petrželkou.

Bramborová polévka

Bramborová polévka

2 větší brambory, 2 mrkve, 1 petržel, 1 menší celer, 1 cibulku, 3 stroužky česneku, 1 kávová lžička majoránky, sůl, trochu pepře, 1 kávová lžička majoránky sušené nebo čerstvé a 1 kávová lžička nasekané pažitky nebo petrželky.
POSTUP:
Orestujeme na másle cibulku, očištěné a na kostičky nakrájené brambory, mrkev, petržel, celer. Zeleninu podlijeme vodou a vaříme do měkka. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, a dochutíme solí a pepřem. Při servírování posypeme polévku pažitkou nebo petrželkou.

Krémová květáková polévka

1 menší květák, ½ l zeleninového vývaru, sůl, muškátový oříšek, 1 polévková lžíce čerstvě nasekané petrželky nebo pažitky, 200 ml smetany.
POSTUP:
Květák omyjeme, oddělíme od košťálů a uvaříme do měkka v zeleninovém vývaru, poté vyndáme pár kousků uvařeného květáku a polévku rozmixujeme. Do polévky přidáme kousky uvařeného květáku, smetanu a dochutíme solí a posypeme petrželkou nebo pažitkou.

Rajská polévka

5 větších rajčátek, 1 větší cibule, 20 g másla, sůl, ½ kávová lžička kardamomu, 1 kávová lžička čerstvě nasekané bazalky nebo pažitky, 1 polévková lžíce zakysané smetany, 1 kávová lžička lněného oleje.
POSTUP:
Na másle orestujeme cibulku, rajčata zbavená slupek a nakrájená na kousky přidáme k cibulce, vše podlijeme vodou a vaříme do měkka. Přidáme kardamom, sůl a rozmixujeme. Při servírování ozdobíme polévku 1 polévkovou lžící zakysané smetany s posekanou bazalkou nebo pažitkou a zakápneme lněným olejem.

Polévka z červené řepy

2 větší červené řepy, 1 velká mrkev, 2 menší brambory, 1 cibule, 20 g másla, sůl, trochu mletého barevného pepře, 1 polévková lžíce zakysané smetany, 1 kávová lžička čerstvě nasekané petrželky.
POSTUP:
Červenou řepu a mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Brambory oloupeme a pokrájíme na malé kostičky. Na másle zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a podlijeme vodou a vaříme do změknutí. Uvařenou polévku osolíme, opepříme. Při servírování ozdobíme smetanou a posypeme petrželkou.



Zpět